4 Mart 2015 Çarşamba

ispanya hakkında

İspanya Hakkında

İspanya, İber yarımadasının büyük kısmını kaplamakta olan Avrupa’nın güney batısında dağlık bir Akdeniz ülkesidir. Portekiz, Fransa, Andorra, Birleşik Krallık ve Cebelitarık İspanya komşu ülkelerini oluştururken güney ve Doğu’da Akdeniz, kuzey bölümlerde ise Atlantik okyanusuna uzanan büyük kıyılar oluşturur. Duero, Tajo ve Ebro İspanya akarsularının en önemlileridir. İspanya akarsuları kurak geçen ülke iklimi sebebiyle İspanya topraklarına can verirken İspanya tarım hayatı için son derece önemli akarsulardır. Kanarya adalarında bulunan Pico Del Teide dağının zirvesi ise İspanya’nın en yüksek noktasını temsil etmektedir. İspanya, Avrupa kıtasında oldukça dağlık bir ülke olurken bu konumuyla İsviçre’nin ardından gelerek en yüksek zirveleri topraklarında bulundurur. İspanya topraklarında ovalar ise küçük ve yetersizdir. Ülke toprakları yüksek yaylalar ve dağların egemenliğinde olmasına rağmen İspanya ihracatın yüzde 40’ını tarım ürünlerinden karşılar. Önemli bir tarım ülkesi olan İspanya’nın engebeli arazilerinde yetiştirilen tarım ürünleri arasında ilk sırayı arpa alırken, buğday ve çavdar diğer önemli tarım ürünleridir. Yer altı kaynakları konusunda ise İspanya oldukça avantajlı bir durumdadır. İspanya cıva üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alırken demir rezervleri, kömür yatakları, potas ve çinko İspanya’da çıkarılmakta olan yeraltı mineralleridir.


İspanya, Avrupa’nın önde gelen sanayi ülkesi olma yolunda emin adımlarla ve hızla ilerlemektedir. Ülke de sanayi, tarım ile paralel giderken özellikle pamuklu ürün sanayi, İspanya sanayisi için önemli bir koldur. Ayrıca makina, gemi ve otomobil sanayisi ise İspanya sanayisinin diğer önemli kolunu temsil etmektedir.  İspanya’da sanayi eşit olmayan bir şekilde dağılım gösterirken özellikle ülkenin 2 bölgesinde sanayi yoğunlaşması görülmektedir. İspanya’nın kuzey bölgeleri olan Vasco Ostrianın ve Doğu bölgeleri olan Katolonya bölgesi ise İspanya sanayisinin yoğun olarak bulunduğu yerlerdir.


İspanya, Avrupa ve dünyanın en önemli turizm ülkesidir. Ülke ekonomisinin temel dinamiğini turizm sektörü oluştururken öyle ki, İspanya’yı son yapılan araştırmalara göre yıl içerisinde 60 milyona yakın turist ziyaret etmiştir. 


İspanya, Fransa ve ABD’nin ardından gelerek Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte en fazla turist ağırlayan ülke konumundadır. Akdeniz ve Adriyatik boyunca uzanan kıyıları küresel ölçekte tanınırlığa sahip olurken İspanya hükümetinin turizme yönelik büyük yatırımları burada görülebilecektir. Ayrıca Madrid ve Barselona şehirleri üstü açık birer alışveriş merkezi gibidir. Dünyaca ünlü çok sayıda markalara Madrid ve Barselona caddelerinde rastlanabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder